top of page

Wijdekerkdag 2023

De aanmelding is gesloten. Je kunt je ook niet meer aanmelden voor de reservelijst.

Thema.png

De aanmelding is gesloten. Je kunt je ook niet meer aanmelden voor de reservelijst.

Kom je ook naar de 7e Wijdekerkdag? We kijken ernaar uit iedereen weer te zien! Het thema van dit jaar is: #Samenzijnwij. Dit wil je niet missen, dus zorg dat je erbij bent! 
 

Datum en locatie

Zaterdag 7 oktober 2023, inloop vanaf 10.30 uur, aanvang programma: 11.00 uur. 

GSG Guido, Paladijnenweg 251, 3813 DH Amersfoort

 

Wat mag je verwachten van de dag?

We hebben leuke workshops, een gezellige lunch, fijne samenzang en veel ruimte om elkaar te ontmoeten.

In het ochtendprogramma luisteren we naar vier leden van de familie Zimmer. Marcel en Lydia zijn in het dagelijks leven fulltime met muziek bezig. Je kent ze misschien van Nederland Zingt, Opwekking of juist van de vele liederen die ze hebben geschreven voor kinderen en volwassenen. Ze wonen in Ermelo, zijn 32 jaar getrouwd en hebben drie volwassen kinderen. Maiko (27) en Lindy (25) komen met hen mee. Ze gaan ons vertellen over hun ervaringen als gezin wanneer je kinderen uit de kast komen. Ze nemen ons mee op deze reis, hoe ze als ouders en als kinderen dit beleefd hebben, de mooie, belangrijke en soms ook moeilijke dingen die ze onderweg hebben geleerd en ondervonden. En dit alles afgewisseld met een paar liederen die Marcel én Lindy hierover hebben geschreven (hoe kan het ook anders). We hopen zo met elkaar een mooie, persoonlijke en afwisselende ochtend te hebben.

Zimmer.png

Aan het einde van de dag vieren we samen TafelTijd met een heerlijk dinerbuffet. De kosten voor het diner zijn 20 euro per persoon. Bij inschrijving kun je aangeven of je deelneemt aan deze maaltijd. 

PROGRAMMA

10:30 Inloop

11:00 Ochtendprogramma

12:30 Gratis lunch

13:30 Workshopronde 1

14:30 Pauze

15:00 Workshopronde 2

16:00 Afsluiting

16:30 Infomarkt en borrel

17:30 Landelijke TafelTijd

19:30 Einde

AANMELDING

De aanmelding, ook voor de reservelijst is gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om je aan te melden. 

Workshops

W01 - Walk & Talk The Shepherd

Michiel Steenwinkel

 

Tijdens de Walk&Talk gaan we onder leiding van fervent wandelaar Michiel Steenwinkel met elkaar een uur naar buiten. Onderweg staan we op drie momenten stil bij eigenschappen of attributen van de herder uit Psalm 23. Aanleiding voor mooie gesprekken over God en ons leven. Geef je snel op! 

W02 - God is mannelijk?

Remy Jacobs

 

In deze spirituele workshop verken je met de groep en individueel wie God voor jou is. Bestaat God nog voor je wanneer dingen over je gezegd worden door vertegenwoordigers van religieuze stromingen die je zelf helemaal niet herkent?
En wanneer God dan toch voor jou bestaat, wie is God dan? Is God mannelijk, vrouwelijk, een reddingsboei, een gaatjesvuller, een horlogemaker, een …

Wie is God voor jou? Zou God jou voor diens werk in de wereld nodig hebben? En wat is dan jouw verlangen voor jezelf, de wereld en de kerk?

Remy Jacobs (1969) is geestelijk verzorger in het IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam/Capelle a/d IJssel, werkte als priester, en is dichter en performer. Hij verzorgt voor Wijdekerk al enkele jaren inspirerende workshops.

W02 - Remy.png
W03 - Jos en Jarko.png

W03 - Hilarische LHBTIQ+ quiz

Jos en Jarko de Witte-van Leeuwen

 

Een wervelende quiz waarin tal van weetjes de revue passeren over lhbtiq+ in de categorieën geschiedenis, natuur, wetenschap, religie en cultuur. En dat alles overgoten met een flinke dosis humor. Vorig jaar voor het eerst op de Wijdekerkdag. Dit jaar wegens groot succes in de reprise. Met nieuwe quizvragen uiteraard! 😉

 

Jos en Jarko de Witte-van Leeuwen

Jos en Jarko zijn 34 jaar samen en sinds 2001 gehuwd. Ze zijn ouders van twee tienerkinderen. Ze maken zich sterk voor een 100% lhbtiq+ inclusieve kerkomgeving, zonder ‘glazen plafond’ aan de gelijkwaardigheid en acceptatie. Ze zijn deel van de evangelische gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal.

W04 - Message in a bottle

Geja van Reenen

 

Ik ben Geja van Reenen en ik ga dit jaar weer een creatieve workshop geven. We gaan deze keer flessen beschilderen. Gewoon omdat je een leuke fles wilt maken of voor een diepere betekenis.

In Psalm 56 staat: Gij hebt mijn tranen in Uw fles bewaard. Je kunt de fles gebruiken om jouw opgeschreven pijnpunten in de fles te stoppen en ze zo symbolisch bij God te laten.

Van harte welkom! 

W04 - Geja.png
W05 - Ennio.png

W05 - Theater-Taal-Troost 

Ennio Drost

 

Drie woorden met een T waar ik me Thuis bij voel. 

 

Zolang als ik me kan herinneren dans ik en zolang als ik kan schrijven houd ik van verhalen maken. Ik schrijf sinds mijn 21e bewust gedichten en geef ook al jaren theaterlessen om die hartgeschreven woorden tot leven te brengen. Dat is dan ook de reden dat ik KunsThuis van Kleine Broer gestart ben. Ik ben klein maar ook een broer, die zijn levenslessen wil delen met iedereen om hem heen en ook graag leert van die van jou. Om ze zo samen om te zetten naar bewegende kunst. We dragen allemaal een unieke kunsttaal met ons mee. Als we die leren ontdekken, leren uiten en spreken dan geeft dat kracht. Zo mogen we allemaal een stukje van Gods Hart hier zichtbaar maken. Samen vormen we namelijk Gods Hart van onvoorwaardelijke, eeuwige Liefde, er is een unieke plaats voor ons allemaal. 

 

Als we ons veilig voelen, voelt dat als ThuisKomen. De kunst die dan boven komt stromen, raakt ons eigen hart en zo ook automatisch de harten van hen die het te zien krijgen. Ik geef een speciale workshop waar dans, toneel en poëzie elkaar afwisselen en versterken. We gaan spelenderwijs ontdekken hoe deze drie familie blijken te zijn en hoe bevrijdend het is om je te uiten in deze verschillende kunstvormen. 

W06 - Minicursus autobiografisch schrijven

Natasja Schreuder

 

Wil jij op een speelse manier bij wat leuke weetjes van jezelf komen? Natasja biedt dé tools om een begin te maken jezelf op papier te zetten. Met verrassende vragen helpt ze al schrijvend om wat vensters van je verleden neer te zetten! Ook voor vragen over het schrijven van je eigen boek kun je bij haar terecht!

Natasja woont met haar partner Elisabeth en haar drie kinderen in Ede. Ze werkt als agogisch medewerker bij het Leger des Heils en runt daarnaast een eigen schrijfbedrijfje. Zelfs als God even geen rol in haar leven lijkt te spelen, blijkt hij toch steeds regisseur. Daardoor weet ze één ding zeker: elke dag een beetje dankbaarheid zorgt voor een heleboel! 

W06 - Natasja.png
W07 - Mart en Simone.png

W07 - Ouders*-van als ambassadeurs

Mart van de Kamp en Simone van Turenhout

 

Ouders (en grootouders of andere familieleden) van lhbtiq+-personen (kortweg: ouders*-van) kunnen een belangrijke rol spelen als ambassadeurs voor lhbtiq+-acceptatie in de kerk en erbuiten. Aan de hand van voorbeelden verkennen we wat dat kan inhouden, en wat er gebeurt. Waar liggen kansen? Wat werkt? Wat als het weerbarstig is?

 

We inventariseren ook wat de behoefte is aan ontmoeting, ondersteuning en toerusting bij de huidige ouders*-van die betrokken zijn binnen Wijdekerk, gericht op ambassadeurschap, maar ook breder.

De workshop is bedoeld voor ouders*-van en eventueel andere zogenaamde allies.

 

De workshop wordt voorbereid door Mart van de Kamp en Simone van Turenhout in overleg met Paula Blokhuis, alledrie ouder van een lhbtiq+-kind.

W08 - Gebed en intimiteit

Johan Lotterman

 

Zullen we samen kijken naar de intimiteit van de omgang met de Heer in ons gebedsleven?  We doen dat met een oog op de Ignatiaanse methode van gebed en omgang met de Bijbel. We kijken ook naar mystici in de kerkgeschiedenis, hoe zij hun gebedsleven vormgaven.

 

Wat kunnen wij ervan leren? Hoe kunnen wij ons gebedsleven verdiepen? En in hoeverre is onze wijze van intimiteit ook een weergave van onze omgang met de levende Heer?

 

Natuurlijk is er ook ruimte voor gesprek mochten er andere vragen leven. Biddend dat deze workshop bij mag dragen tot verdieping van onze verhouding tot Christus, en de verhoudingen binnen vriendenkring en maatschappij. Ik hoop jullie te ontmoeten op 7 oktober.

 

Vriendengroet, in gebed verbonden.

W08 - Johan.png
W09 - Sam.png

W09 - Transebord

Sam van de Molen

 

Het leven van een trans persoon heeft veel ups en downs, en een transitie is niet van de ene dag op de andere gedaan. Met behulp van het welbekende ganzenbordspel stappen we zelf in de schoenen van een transpersoon en maken de wereld mee aan de hand van de ervaringen die gedeeld worden tijdens de praatgroep Transgender en Geloof. Dus ook ervaringen en gesprekken rondom de kerk en het persoonlijk geloof komen langs. Een gezellig spel dat je aan het denken zet over identiteit, groei en leven als je echte ik.

W10 - Speeddaten

Albert van Reenen

 

Speeddaten ook wel: sneltortelen, turbo-ontmoeten, snuffeltreffen en snelkoppelen.

 

Je kent vast het principe wel van Speeddaten waarin je een paar minuten een kort gesprekje hebt met een ander om te kijken of jullie matchen. Dit kan zijn als je op zoek bent naar een relatie, een nieuwe baan, stageplek of vriendschap.  

 

We geven het bij deze workshop geen naam waar je naar op zoek bent, maar laten alles open. Dit betekent dan ook dat iedereen die zich aanmeldt elkaar tegenkomt in de gesprekjescarrousel!  Vind je het leuk om andere mensen te ontmoeten en te spreken? Dan is deze workshop iets voor jou!  

 

Helaas kon Dr. Love niet deze keer, dus zal ik proberen om er samen met jullie een leuke, gezellige en ontspannende tijd van te maken! 

W10 - Albert.png

Ben je enthousiast geworden over het programma en de workshops? Meld je dan gauw aan via het aanmeldingsformulier.

samen zijn wijdekerk
bottom of page