top of page

Steunpunt bij schade door SOGIECEGraag zijn wij er voor JOU wanneer je ervaring hebt met, of schade hebt opgelopen door conversiepraktijken, ofwel SOGIECE!

Wijdekerk wil er zijn voor JOU als je te maken hebt (gehad) met ‘homogenezing’, zoals het in de volksmond genoemd wordt. Heb jij in jouw kerk of gemeente voor je laten bidden om je te genezen van jouw homo-zijn? Ben je opgegroeid in een christelijke gemeenschap waar je niet oké genoemd werd? Is jou gezegd dat je slecht bent en dat je door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden? Ben je in therapie gegaan om je geaardheid te veranderen?

Wij willen er voor je zijn als je dit soort ervaringen hebt gehad en behoefte hebt daarover te praten. En ook als je psychische of emotionele schade hebt opgelopen door dit soort conversiepraktijken.

We gebruiken liever niet de term ‘homogenezing’. In dat woord ligt een aanname dat je geaardheid genezen kan worden. Bovendien gaat het ons om alle mensen die in het spectrum LHBT+ vallen en nadelige gevolgen hebben van praktijken in hun omgeving (kerk, gemeente, familie, etcetera.). Allesomvattend is de afkorting SOGIECE.

Wat is SOGIECE?

SOGIECE staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Er is sprake van SOGIECE of conversiepraktijken wanneer geprobeerd wordt de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van een persoon te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen.

Van diverse ervaringsdeskundigen uit ons netwerk weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en voor zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief zelfbeeld èn Godsbeeld. 

 

Wet

Mede dankzij de verhalen van onze ervaringsdeskundigen is er nu een wet in de maak om SOGIECE te kunnen verbieden. Wij hopen dat dit recht doet aan alle aangedane leed en dat de wet voor mensen een steun in de rug zal zijn wanneer zij met SOGIECE te maken krijgen.

 

Hulp

Wat kunnen wij voor jou doen? 

- Je kunt erkenning en een luisterend oor vinden bij onze ervaringsdeskundigen. Zij stellen zich hieronder aan je voor. Via het contactformulier kun je met hen in contact komen. Voel je welkom bij hen!

- Wijdekerk organiseert meerdere keren per jaar een ontmoeting met ervaringsdeskundigen voor herkenning, erkenning, gesprek, verdieping en gebed. 

logo steunpunt schade bij Sogiece
SteunpuntTijden

Alexander Noordijk en Kai Yung

 

Wij zijn Alexander Noordijk en Kai Yung. Beiden zijn wij opgegroeid in een pinkster/evangelische gemeente en kennen jouw persoonlijke strijd. De vragen: ‘Wie mag ik echt zijn volgens de Bijbel en de geloofsgemeenschap?’ hebben wij ook onszelf gesteld. Dit zorgde ervoor dat wij ieder op zijn eigen manier hebben geprobeerd af te rekenen met onze seksuele geaardheid. Wij hebben langere tijd conversietherapie ondergaan om te kunnen voldoen aan de heteronormativiteit. Dit is niet gelukt en wij zijn er nu van overtuigd dat God van ons houdt zoals wij zijn. Nu zijn wij al sinds 2004 samen en sinds 2008 gelukkig getrouwd. Onder Gods leiding ben ik (Alexander) momenteel werkzaam als predikant in een gemeente van de PKN.
Met veel compassie willen wij luisteren naar jouw persoonlijke verhaal en waar je tegenaan loopt.

Alexander en Kai.png
Jan.jpg

Jan

Ik ben Jan. Een groot deel van mijn leven heb ik geprobeerd mijn seksuele geaardheid aan te passen. Eerst door o.a. zelfhulpboeken, later ook door gesprekken met medechristenen, en uiteindelijk door contextuele therapie. Uiteraard is het niet gelukt, maar ben ik gelukkig wel tot acceptatie van mezelf gekomen.

Vanuit mijn ervaringen hoop ik een luisterend oor te kunnen bieden voor als je daar behoefte aan hebt.

Jeffrey Alferink

 

Mijn naam is Jeffrey Alferink, geboren in 1990 en woonachtig in Rotterdam. Als dorpsjongetje opgegroeid in het oosten van het land. Daar was ik te vinden in een Volle Evangelie gemeente. Ik weet hoe het is om conversietherapie (in verschillende vormen) te ondergaan.


Ik vind het belangrijk dat jij jouw verhaal kan en mag vertellen. Jouw verhaal waar naar geluisterd wordt. Jouw verhaal wat ertoe doet.
'Owning our story and loving ourselves through that process is the bravest thing we'll ever do.” – Brene Brown.


Voel je welkom om contact op te nemen.

Jeffrey Alferink.jpeg
Mieke.jpg

Mieke Kroonen

Ik ben Mieke Kroonen. Geboren en getogen in Amsterdam maar al jaren woonachtig in Noord Brabant. Ik heb drie kinderen gekregen waarvan nu nog een volwassen zoon en dochter. Mijn oudste zoon zou al veertig jaar zijn maar is als jochie van bijna zeven jaar overleden aan kanker. Inmiddels ben ik ook een trotse oma van een kleindochter. Ik werk met veel plezier als contextueel therapeut en pastoraal werker in mijn eigen praktijk. Daarnaast begeleid ik een studiegroep van een vierjarige contextuele opleiding bij Koinonia en werk ik free Lance voor de EO bij de webpagina van ‘Ik mis je’.

 

Ik heb op latere leeftijd mijn ‘coming out’ gehad. Ik dacht dat het zondig was en heb jarenlang deze gevoelens onderdrukt en gedacht dat God mij er wel van zou genezen. Tijdens een gebedssessie hebben ze ook gebeden voor ‘bevrijding’ hiervan. Dat alles heeft mij geen goed gedaan en ben daar met hulp uitgekomen. In het hele proces wat ik ben gegaan is mijn geloof op de schop gegaan. Ik kijk nu anders naar God met het besef dat Hij/Zij zegt van zichzelf dat Hij/Zij liefde ís. Niet heeft, maar ís. Dat is een wezenlijk verschil.

 

Ik ben inmiddels heel gelukkig in een relatie met een lieve vrouw en ben dankbaar dat dat voor mijn kinderen ook helemaal oké is.

 

Ik ben bewogen met mensen die worstelen met hun identiteit en wil voor hen een luisterend oor zijn binnen deze steungroep. 

samen zijn wijdekerk
bottom of page