top of page

'Get together!'
Wijdekerkdag 2022

4.PNG

Dit jaar bestaat Wijdekerk alweer 6 jaar! Natuurlijk is er ook dit jaar weer een Wijdekerkdag. We kijken ernaar uit iedereen weer te ontmoeten! Het thema van dit jaar is dan ook: ‘Get together!’. We nodigen je van harte uit voor deze nieuwe editie van de Wijdekerkdag. We verwachten dit jaar een hoge opkomst. Dit wil je niet missen, dus zorg dat je erbij bent!
 

Datum en locatie

Zaterdag 1 oktober 2022, inloop vanaf 10.30 uur, aanvang programma: 11.00 uur.

GSG Guido de Brès, Paladijnenweg 251, 3813 DH Amersfoort

 

Onze hoofdsprekers dit jaar zijn Chris en Sieds. Wie kent dit sympathieke duo (nog) niet? In coronatijd besloten deze acteur en ontwerper een podcast te starten over homoseksualiteit en geloof onder de noemer ‘Chris en Sieds zijn het!Waarbij ‘het’ staat voor: ‘homo èn christen’. In 10 boeiende, informatieve èn hilarische afleveringen namen de heren hun luisteraars mee in de wereld van LHBTQ+ en geloven! Dit deden ze op hun eigen, onnavolgbare manier: oprecht, lief en een tikkeltje ondeugend. Een feest van herkenning en entertainment. To know them is to love them. Dat belooft dus wat met deze heren.

 

Wat mag je verder verwachten van de dag?

We hebben leuke workshops, een gezellige lunch, fijne samenzang en veel ruimte om elkaar te ontmoeten.
 

Aan het einde van de dag vieren we samen TafelTijd met een heerlijk dinerbuffet. De kosten voor het diner zijn 20 euro per persoon. Bij  inschrijving kun je aangeven of je deelneemt aan deze maaltijd.

 

PROGRAMMA

10:30   Inloop

11:00   Opening

12:30   Gratis lunch

13:30   Workshopronde 1

14:30   Pauze

15:00   Workshopronde 2

16:00   infomarkt, borrel en Silent Disco

17:30   Landelijke TafelTijd

19:30   Einde

 

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor de Wijdekerkdag 2022. De volgende Wijdekerkdag zal plaatsvinden op 7 oktober 2023. 

Workshops

Albert.PNG

W01 - Walk&Talk

Albert van Reenen

Tijdens deze ontspannen workshop gaan we de beentjes strekken en gooien we de tongen los. Ik neem jullie graag mee op pad met stellingen en vragen als startpunt, maar daarna is er alle ruimte om te kijken welke kant we opgaan. 

We gaan met elkaar in gesprek over wie we zijn, waar we voor staan, hoe we over dingen denken en is er veel ruimte om met elkaar te praten over waar je mee bezig bent of wat je graag van een ander wilt weten. Respect, veiligheid, gezelligheid, herkenning en humor zijn de kenmerken van Walk&Talk.

W02 - Wat jij de kerk gééft!

Remy Jacobs

 

In deze workshop zullen we elkaar uitdagen om zelfbewust in de kerk te staan, met wie we zijn en met onze kracht. Je gaat in deze workshop op zoek naar jouw talent voor de kerkgemeenschap maar ook voor de gemeenschap als geheel; jouw identiteit als lhbti-er gebruik je daarbij niet als een belemmering maar als krachtbron en inspiratie. Uiteindelijk komt er een movement uit.

 

Remy Jacobs (1969) is werkzaam als geestelijk verzorger. Sinds 2014 staat hij zowel in Nederland als internationaal op de planken met voorstellingen over thema’s zoals spiritualiteit, de katholieke kerk, (interreligieuze) verbinding, diversiteit, liefde en over Jezus. Daarnaast is Remy dichter en schrijft hij van tijd tot tijd voor Wijdekerk

Remy.PNG
Jos & Jarko en Daniel.PNG

W03 - Knetterende LHBTIQ+ Quiz

Jos & Jarko de Witte-van Leeuwen en Daniel Roukema

Een flinke ‘brush up’ van je kennis over lhbtiq+ in combinatie met het christelijk geloof en dat alles overgoten met een flinke dosis aanstekelijke humor. Dat kun je verwachten van deze quiz. Met ludieke prijzen voor de winnaars en de grootste verliezer. Die wil je winnen! Dus zet je schrap voor deze wervelende quiz, verzorgd door een paar kanjers van de Love2Meet LGBTQ+ van evangelische gemeente Mozaiek.

 

Jos en Jarko De Witte van Leeuwen  zijn een getrouwd stel, 33 jaar samen en sinds 2001 gehuwd. Ze zijn ouders van 2 tienerkinderen: dochter Arwen (17) en zoon Wolf (14). Jos heeft een christelijk gereformeerde achtergrond, de van oorsprong Vlaamse Jarko een Rooms-Katholieke. Na 17 jaar lid te zijn geweest van de PKN gemeente in hun woonplaats Dordrecht, zijn ze sinds 5 jaar ‘deel’ bij Mozaiek0318 in Veenendaal.

 

Daniel Roukema is getrouwd met Els. Ze hebben samen 3 dochters: Sofie, Noortje en Linde. Het gezin woont in Nijkerkerveen. Daniel is als straight ally een van de initiatiefnemers van de begin 2021 gestarte Love2Meet LGBTQ+, die inmiddels meer dan 90 leden heeft. Zijn hart ligt bij het werken aan een 100% inclusieve kerk, waar lhbtiq+ en hetero’s volledig gelijkwaardig zijn en behandeld worden. Hij is 3 jaar ‘deel’ bij Mozaiek033 in Nijkerk.

W04 - Ken je mij, wie ben ik dan?

Alexander Noordijk en Kai Yung

 

In deze workshop gaan wij samen op spirituele reis aan de hand van Psalm 139: ‘God heeft mij met liefde gemaakt.’  Een reis die wij niet enkel en alleen maken met ons verstand maar ook met ons hart. Deze workshop heeft als doel om ons te doen beseffen dat wij een geliefd kind van God zijn.

Momenteel is Alexander dominee in Monnickendam. Als kind had hij de ambitie om predikant te worden, maar de weg was vanwege zijn geaardheid niet eenvoudig. Hij zet zich in voor een inclusieve kerk en een tolerantere samenleving. Zijn motto is dat ieder mens een geliefd kind is van God. Bij Wijdekerk zijn Alexander en Kai bezig met het organiseren van TafelTijd en zetten zij zich in voor een steungroep bij schade als gevolg van homogenezingspraktijken.

Alex en Kai.PNG
Ennio.PNG

W05 - DichtDans workshop met Kleine Broer

Ennio Drost

Het is zo belangrijk om je te uiten. Je gevoel, je gedachten, je dromen, je vragen, je vreugde en je pijn. Alles wat we onderdrukken kan ons namelijk letterlijk ziek maken. Uit ervaring weet ik dus hoe bevrijdend, hoe menselijk en hoe nodig het uiten is. 

 

Al van kleins af aan weet ik mijn gevoel uit te drukken in verschillende vormen van kunst. Ik schreef altijd al graag verhalen en dan zag ik alles levendig voor me, ik vond het toen ook al heel leuk om daar toneelstukjes bij te maken en vooral om te dansen op muziek. Dit alles hielp mij om alles even los te laten, er uit te gooien en te verwerken.

 

Dus Kleine broer doet niets liever dan gesproken woorden, muziek en dans combineren en dat is wat we ook gaan doen in deze workshop. We zullen samen op een ontdekkingsreis van beweging en gesproken woord gaan, waarin we zullen luisteren naar ons hart en lichaam. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten in mijn workshop.

 

Groetjes Ennio Drost (Kleine Broer Schrijft)

W06 - Kaarten op tafel …

Linda en Jan Willem Evers

 

Samen in gesprek met kaarten of samen creatief met kaarten…

Wat past jou als ouder het best ? 

Samen aan de slag met het thema: Wijdeouders ❤️ liefdevolle ouders

 

Linda en Jan Willem Evers wonen in Rhenen. Zij willen er zijn voor ouders van LHBT+-kinderen in Midden Nederland.

Linda en Jan Willem.PNG
Esther.PNG

W07 - Vorm geven aan je kinderwens

Esther van Vliet

Uitkomen voor m’n kinderwens voelde vaak als een soort van tweede coming-out.   Alleen dan misschien nog net ietsje meer kwetsbaar, want hier koos ik voor.

En toen we de wens niet alleen voelden maar ook erkenden kwamen de vragen, want wat vond God ervan en wat was onze weg hierin en welke keuzes waren er te maken.

 

Wanneer jij er behoefte aan hebt om in christelijke kring hierover eens van gedachten en gevoelens te wisselen dan ben je van harte welkom bij deze workshop.

W08 - Je bent een kei volgens mij!

Timo van Hemmen

 

Huh, christen en LHBT+, kan dat…..? Je ziet de persoon die met je praat kijken van: '' Wouw, jij hebt het heftig!`. Dit kom ik vaak tegen als ik trots over m'n geaardheid praat en ook trots over mijn geloof. Voor de buitenwereld zijn dit soms twee verschillende werelden. 

 

In deze workshop wil ik met jou en anderen belichten waarom het juist meerwaarde heeft. Voor jou, als je met dit onderwerp bezig bent of er juist mee in de knel zit. Door vanuit een voorbeeld te werken. En ik kan je al een hint geven: het heeft met de workshopnaam te maken.  

 

Tot 1 oktober,

groetjes, Timo van Hemmen

Timo.PNG
Johan.PNG

W09 - Bidden .. broodnodig! 

Johan Lotterman

In deze workshop willen we nadenken over het gebed. Goede omgang met God, waar leidt dat allemaal toe? We kijken naar het boek Hooglied. We kijken naar een paar gebedsmethoden. En naar het Onze Vader. En als er nog tijd over is besluiten we met een korte gebedswandeling, waarin we in een sfeer van rust voor en met elkaar kunnen bidden. Ik hoop dat deze workshop je verdieping en ruimte biedt.

Vriendengroet,

drs. Johan Lotterman

W10 - Transtastisch

Milan Hendriks (met Transvisie)

 

Mijn naam is Milan. Vijfentwintig jaar geleden werd ik geboren als meisje, vertelde de arts aan mijn ouders. Na een lange zoektocht in mijn “anders”-zijn, kwam ik erachter dat ik helemaal niet als meisje geboren had moeten worden. Ik was namelijk een jongen en die jongen ging in transitie om een man te worden. En dat is niet altijd makkelijk (geweest), het blijft een zoektocht en een leerschool. Maar ik ben transtastisch blij om te mogen zijn wie ik ben. Ik nodig je uit om met mij in gesprek te gaan, je vragen te stellen en je kennis te laten maken met het verhaal van een trans persoon.

Milan.PNG
Geja.PNG

W11 - Verbeelding 

Geja van Reenen

Mijn naam is Geja van Reenen, getrouwd en moeder van 2 dochters en een zoon. Onze zoon vertelde 8 jaar geleden, voor ons onverwacht, dat hij op jongens viel. Er volgde een heftige tijd met onbegrip en afwijzing vanuit onze omgeving. In die periode maakte ik heel eenvoudige schilderijen en gedichten om alles een plek te geven. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het boek "Ik zal altijd van je houden!".

 

In deze workshop ga je zelf aan de slag om gevoelens te verbeelden door het maken van een schilderij. Wees welkom! Je hoeft er echt geen schilder voor te zijn. Iedereen kan het!

samen zijn wijdekerk
bottom of page