Wij de ouders (We the parents)

National network for parents of LGBT+ people

Your child came out of the closet. This can be a time of uncertainty, for you as well as for your child. Having an LGBT+ child involves something like a coming out experience for yourself as well.

 

Wijdekerk is there for LGBT+ people and their loved ones, including their parents. So many questions pop up when your child comes out. A closeted or openly LGBT+ child can be vulnerable. It's important to respond to them with God's love. We want to offer you our support in this process.

You're also confronted with your congregation. Not every Christian knows how to respond in a constructive or supportive way to your LGBT+ child. There's so much more to say on the topic than some Christians will have you believe. Wijdekerk believes that there is a way of acceptance, love and confirmation for our children. You're not alone.

 

'Wij de ouders' (We the parents) wants​ to be a safe place. It's a space for conversation, listening to each other and sharing your experiences. This is done in several ways, through:

  • a private Facebook group

  • bimonthly meetings

  • a national meet up day every first Saturday of October

  • general point of contact

  • regional points of contact

If you, as a parent, are further along in the process or if you have no problems with the combination of LGBT+ and your Christian faith, we would like to come into contact with you. We need parents who want to connect with and support other parents.

 

Ebele Wijbenga

zanger, schrijver

Mijn naam is Ebele Wijbenga. Ik ben zanger/schrijver. Doordat een paar vrienden los van elkaar uit de kast kwamen, en ze daardoor in mijn kerkelijke gemeente een beetje buiten de liefdesboot vielen, heb ik gesloten om mij in te zetten voor de LHBT-gemeenschap.

Dat doe ik inmiddels al een paar jaren.

 

Liefde heb ik om uit te delen, begrip, een arm om de schouder. En laten we daarnaast ook eens lachen om hoe gek we met elkaar ons leven leiden.

Ik wil graag samen leven. Samen kijken naar waar we elkaar kunnen ontmoeten, zonder oordeel, met een eigen verantwoordelijkheid.

 

Graag kom ik bij jou/jullie zingen. Mijn repertoire is open, eerlijk, confronterend, gevoelig.

Dat past in een kleine groep, maar ik heb ook ruimschoots de ervaring dat de `kleine` liedjes in een grote zaal ook prima overeind.

Intiem contact krijgen via een lied kan op alle plaatsen.

Je vind mij overigens niet alleen in christelijke kringen. Ik speel op festivals (van hippies, boeren, dance tot high tea), bedrijven, conferenties en dergelijke.

 

Als verrassende `act` kan ik ook met het Microtheater komen. Een zeer bijzondere ervaring. (zie www.microtheater.eu). Daarnaast is een pakket samen met spreker Roland Posthuma een hele mooie combi.

Ook danser Ennio Drost geeft met zijn dansen gemaakt op mijn liedjes een treffend beeld en kan gecombineerd ingezet worden.

Wil je meer van mij weten: www.ebele.eu. Contact opnemen kan via: ebele@ebele.eu of via de gegevens op genoemde website.

Ennio Drost

Dans, gedichten, overdenkingen

Ik ben Ennio Drost, ik ben 29 jaar en woon in Diemen. Jullie kunnen mij uitnodigen om een dans te komen doen die past bij het thema dat uitgedragen wordt in jullie dienst. Niets maakt mij zo gelukkig als het troosten en weer blij maken van de mensen om mij heen door woord en dans. Ik schrijf namelijk ook gedichten en overdenkingen die ik graag met jullie wil delen zodat gebroken harten weer heel worden gemaakt door de liefde van onze Here Jezus. Want Zijn liefde danst en schrijft door mij heen, juist om anderen weer nieuwe kracht en hoop te geven. Ik ben voor alles inzetbaar. Hopelijk tot gauw, tot ziens in één van jullie diensten, bruiloften, begrafenissen, feesten. 

Lennart Pluim

muziek

Hallo! Mijn naam is Lennart Pluim, een gedreven zanger die zichzelf begeleidt op de piano of samenwerkt met andere zangers en zangeressen uit het vak. Zo zing ik o.a. sinds kort met drie vrienden onder de naam Vanípa (www.vanipa.nl) en werk ik al jaren samen met zangeres Myrthe Ebbers. Uiteraard ben ik ook als solist te benaderen. 

Vanuit persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden weet ik met mijn stem de gevoelige snaar te raken als ik zing, omdat ik de teksten beleef en me kan vinden in de woorden die ik zing. Dankzij mijn opleiding Muziektheater weet ik nummers over te brengen en te presenteren. 

lennartpluim88@gmail.com 

Marjon van Dam

spreker

Ik ben Marjon van Dam; 54 jaar en 5 jaar geleden uit de kast gekomen na enorm veel strijd met God, mezelf en mijn omgeving. Tot die tijd gaf ik veel spreekbeurten bij Aglow, op vrouwenconferenties, in gemeenten en kerken, etc. Maar in de Evangelische organisaties en gemeenten is spreken en lesbisch zijn, geen optie. Maar in mijn hart is nog steeds (of juist!) een verlangen om te spreken over Gods oneindige, onvoorwaardelijk liefde voor elk mens!

Niet als een theologie, maar als een ervaren, diep weten in je hart … dat Gods liefde “vloeibaar” zal zijn en je hart mag binnen stromen, verwarmen, helen en vullen!

Marjon Letter

spreker

Ik ben Marjon Letter, moeder van 2 mooie kinderen. Jarenlang was ik in de veronderstelling dat dit 2 meiden waren, tot de oudste in december 2014 vertelde dat hij  innerlijk altijd een jongen is geweest en hij graag ook verder zo door het leven zou gaan. Noud is de naam waar hij zich mee verbonden voelt. 

Samen zijn Noud en ik al bij een aantal kerken langs geweest om te vertellen over zijn transitie. Als moeder-van, mocht ik met een aantal klassen op verschillende scholen in gesprek en met catechesegroepen praten. 

Sinds april 2019 ben ik een eigen coaching praktijk begonnen om zo ander LHBT+gezinnen te kunnen ondersteunen, zie www.marjonletter.nl  of  www.facebook.com/VanBetekenis

Als ik iets voor jou, LHBT+er kan betekenen of voor familie, vrienden, klasgenoten, sportgenoten, kerkgenoten. Ik kom graag met je in contact.

Miranda Terpstra

spreker

Ik ben Miranda Terpstra-van de Kerk, initiatiefnemer van Wijdekerk. Ik zet mij in brede zin in voor mijn medechristenen die zich identificeren als LHBT. Veel mensen hebben mij in vertrouwen genomen door hun verhaal met me te delen. Door alle ervaringen en levensverhalen die ik hoorde, en omdat ik er voor anderen mocht zijn ook op de moeilijke momenten, heb ik veel geleerd en handvatten gekregen. Deze zijn belangrijk om samen te bouwen naar meer inclusiviteit binnen alle verscheidenheid die mensen rijk zijn. Binnen je organisatie, kerk groep kan ik met jullie in gesprek of aan de slag gaan over verschillende thema's, die LHBT, kerk en geloof raken. Ik doe dit tegen reiskostenvergoeding en een gift of collecte voor stichting Wijdekerk. Ik hoor graag van je! 

Noud Fortuin

spreker, muziek

Mijn naam is Noud Fortuin, 18 jaar en kom uit Houten. Ik ben theologie student en schrijf om contact te maken tussen verschillende groepen mensen. Iets specifieker om verbinding te maken tussen LHBT’ers en christenen. Toen ik uit de kast kwam als transgender merkte ik hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden. 

 

Bij het woord transgender kunnen een heleboel theologische ideeën  komen kijken. het gesprek hierover kan schuren en kan tegelijk ook heel mooi zijn. Beide zijn goed, zolang wij maar in contact staan met elkaar. 

 

Je kan mij uitnodigen om te spreken, al ga ik liever in gesprek dan dat ik alleen mijn eigen stem hoor. Naast spreken kan ik ook een lied spelen. Augustinus zei: “zingen is twee keer bidden.” Als woorden tekort schieten is er altijd wel een lied wat precies verteld wat ik bedoel. In zo’n situatie pak ik er graag mijn gitaar bij. 

 

noudfortuin@gmail.com

Paula Blokhuis

spreker

Ik ben Paula Blokhuis. Omdat ik weet hoe het is als je kind uit de kast komt zet ik mij graag in voor Wijdekerk. Sinds september 2018 ben ik landelijke aanspreekpunt en coördinator voor Wij de ouders (voor ouders van LHBT). Ik probeer me daarbij te laten leiden door de liefde van Jezus.

Mijn man Fred is predikant. We hebben veel geluisterd naar het lief en leed van allerlei mensen. Zelf heb ik mijn betaalde baan opgezegd om meer van zulke gesprekken te kunnen voeren. Ik kom graag wat vertellen als ouder van LHBT. En luisteren.

wijdekerkvoorouders@gmail.com

Roland Posthuma

spreker, adviseur, drama, getuigenis

Ik ben Roland Posthuma, 35 jaar. Een paar jaar geleden kwam ik uit de kast. Ik ben lid van een vrije baptistengemeente waar ik jarenlang als betaalde kracht aan het werk was. Door mijn coming out heb ik mijn functie daar moeten neerleggen maar is mijn kerk ook na gaan denken over de positie van LHBT'ers in de gemeente.  

 

Ik ben nog steeds lid van deze gemeente omdat ik van mening ben dat onze overeenkomsten groter zijn dan onze verschillen. Ik ben van mening dat homoseksualiteit zo’n onderwerp is waar anders over gedacht mag worden, zelfs binnen een gemeente! Waar de focus op zou moeten liggen is dat we één zijn ondanks onze verschillen. Zo kan de wereld iets proeven van Gods liefde in actie.  

 

Met deze boodschap heb ik voor verschillende gemeenten en organisaties, waaronder Opwekking,  seminars en spreekbeurten mogen verzorgen. Daarnaast denk ik als adviseur mee met verschillende kerken die worstelen met de rol van LHBT'ers binnen de gemeente. Mocht je iemand voor een spreekbeurt, getuigenis, dramastuk (want ik acteer ook nl 😉) of advies zoeken dan ben ik van harte bereid mee te denken. Mail me in dat geval even via:  rolandposthuma@hotmail.com

samen zijn wijdekerk