Tonen onze keuzes wat we werkelijk zijn?

Rosanne Wijnsma.

"Het zijn onze keuzes die tonen wat we werkelijk zijn, veel meer dan onze vaardigheden." De wijze Perkamentus zegt dit tegen de jonge Harry Potter, wanneer hij twijfelt over zijn identiteit. Toen ik jong was maakte ik ook een keuze die mijn identiteit zou bepalen: ik wilde normaal zijn en niet opvallen. Ik negeerde de signalen die er op wezen dat ik sommige meisjes wel erg leuk vond, en deed alsof ik alleen op jongens viel. Nu denk je misschien dat deze keuze niets veranderde aan mijn geaardheid, maar het beïnvloedde wel mijn zelfbeeld. Ik ging geloven dat mijn gedachten en gevoelens er niet toe deden. Zolang anderen maar tevreden waren, moest het goed genoeg zijn voor mij. Ik werd onzichtbaar.


Toen ik op een dag de fout in ging met een heel leuk meisje, veroordeelde ik mezelf. Ook al waren er geen anderen die er van wisten, ik wist het zelf. En God wist het natuurlijk ook! Ik voelde me slecht en zondig en onrein. Ik sloeg mezelf om de oren met de keuze uit mijn tienerjaren. Ik had gefaald.


"God is je heiligheid" bad iemand mij toe in die periode. God is je heiligheid. Die woorden kwamen aan. Ik was niet heilig, maar ik hoefde ook helemaal niet heilig te zijn. God had mij aangenomen als Zijn kind. Zijn heiligheid was mijn heiligheid. Ik kon en hoefde daar zelf helemaal niets aan te doen! Ik koos ervoor om dat te geloven en het werkte bevrijdend. Ik hoefde mezelf niet meer te veroordelen want ik was heilig door God. Ik voelde me veilig bij God.


Het zou nog jaren duren voordat ik de 'perfecte Rosanne' lagen genoeg had afgepeld om te zien dat ik werkelijk biseksueel was en altijd was geweest. Maar ik wist ook dat God altijd al van mij gehouden had en dat mijn keuzes Hem niet meer- en ook niet minder van mij zouden laten houden. Hij is mijn heiligheid.


Welke keuzes heb jij gemaakt ten aanzien van je identiteit? Je keuzes beïnvloeden hoe jij jezelf en anderen jou zien. Gelukkig beïnvloeden ze nooit hoe God jou ziet. Hij is de enige die echt jouw identiteit bepaalt.

Mijn naam is Rosanne Wijnsma en ik woon met mijn hond in Amsterdam. Ik kwam uit de kast nadat ik de diagnose Autisme kreeg; en ik kon gaan accepteren dat ik anders was. Ook ontdekte ik dat LHBTI onder autisten veel voorkomt. Bij Tafeltijd vond ik een plek waar ik helemaal mezelf kon zijn. Inmiddels zit ik in het team van Tafeltijd IJburg. Ik schrijf een blog op ikbenrosanne.nl over hoe het is om met autisme te leven, en ik schrijf voor Wijdekerk over geloven en LHBTI. Daarnaast ben ik psycholoog en werk ik als onderzoeker.


#zelfbeeld #identiteit

Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Wijdekerk Foundation

info@wijdekerk.nl

CoC : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

We believe it is important that everyone can share his/her story here. These stories do not necessarily reflect the opinions of our team members. We aim not to judge, but to accept one another in love, as Jesus Christ teaches.

 

Authors are responsible for the content of their own stories. We, as a team, try our best to publish correct and authentic contributions on our website. If you discover any mistakes or inconsistencies, we ask you to notify us through our contact form. We will correct any mistakes as soon as we can.

Privacyverklaring

Any information given to us is handled as strictly confidential. Personal information and addresses are only used for the purposes agreed to by you.