Als je moet kiezen

Marleen Dijksterhuis.

Ze voelt zich niet op haar gemak in een kerk, vertelt ze de dominee. Van kleins af aan wist ze al dat ze lesbisch was. Ze moest kiezen tussen de kerk, haar moeder en God aan de ene kant, en zichzelf aan de andere kant. Ze koos voor zichzelf.

Gelukkig maar, reageerde de dominee.


Ik lees over haar in het boek Ongetemd leven, geschreven door Glennon Doyle. Misschien herken je jezelf er wel in. Misschien heb jij ook het gevoel dat je moet kiezen tussen de kerk, je familie en God enerzijds, en jezelf anderzijds. Misschien heb je net als deze vrouw die keuze al gemaakt, en heb je noodgedwongen de kerk, je familie en God terzijde geschoven. Of misschien zit je juist middenin die worsteling, en kom je er maar niet uit. Als

je het gevoel hebt gekregen dat je moet kiezen tussen God en jezelf, waar kies je dan voor als je God liefhebt? Als je God niet wil verliezen? Wat een onmogelijke keuze is dat dan! Een keuze die je verscheurt.


Bovenstaande vrouw koos voor zichzelf.

Gelukkig maar, denk ik, als ik het lees.


Maar die tegenstelling; God, de kerk, familie, aan de ene kant, en jezelf aan de andere kant, klopt dat wel? Ja, misschien verlies je inderdaad het contact met familieleden en kerkleden, maar verlies je ook God als je – zoals deze vrouw – voor jezelf kiest? Is in dit geval de keuze voor jezelf per definitie een keuze tegen God?

Laat me je vertellen wat Glennon Doyle tegen deze vrouw zei. Wellicht kan het je helpen. “Ja, toen je jong was heb je je van de kerk afgekeerd om jezelf te beschermen. Je bleef heel, en hebt je niet laten opdelen. Je bleef wie je was en hebt jezelf niet aangepast aan wat zij wilden dat je zou zijn. Je koos voor jezelf en hebt jezelf niet in de steek gelaten. Je hebt jezelf van de kerk afgekeerd om God in je binnenste te beschermen. Je hebt het

gedaan om wild te blijven. Je dacht dat die beslissing je tot een slecht mens maakte. Maar die beslissing maakte je heilig. Toen je zo jong was, koos je niet voor jezelf ten koste van God en de kerk. Je koos voor jezelf en God ten koste van de kérk. Door voor jezelf te kiezen, koos je voor God. Toen je wegging bij die kerk, heb je God meegenomen. Want God zit binnen in je.”


Wauw. Je kiest niet voor jezelf ten koste van God en de kerk. Je kiest voor jezelf en God, ten koste van de kerk. Je kiest voor jezelf om God in je binnenste te beschermen. Wanneer je weigert jezelf in de steek te laten, wanneer je voor jezelf kiest om heel te blijven, wanneer je jezelf niet aanpast om te worden wie ánderen willen dat je bent, dan bescherm je God die in je woont.

Je laat God niet achter in de kerk als je de kerk verlaat. En God verlaat ook jou niet, wanneer je er voor kiest om weg te gaan. God gaat met je mee. Niets en niemand kan jou scheiden van God.


Dat is een boodschap die ik je, net als Glennon Doyle, graag mee geef.


Cartoons: Naked Pastor
Recent Posts

See All
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Wijdekerk Foundation

info@wijdekerk.nl

CoC : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

We believe it is important that everyone can share his/her story here. These stories do not necessarily reflect the opinions of our team members. We aim not to judge, but to accept one another in love, as Jesus Christ teaches.

 

Authors are responsible for the content of their own stories. We, as a team, try our best to publish correct and authentic contributions on our website. If you discover any mistakes or inconsistencies, we ask you to notify us through our contact form. We will correct any mistakes as soon as we can.

Privacyverklaring

Any information given to us is handled as strictly confidential. Personal information and addresses are only used for the purposes agreed to by you. 

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk