Openbreken voor een ander

Miranda Terpstra.

Een poosje terug was ik bij een inspiratieochtend met predikanten en voorgangers vanuit verschillende denominaties. Ds. Wim Hortensius van de PKN te Hattem liet ons kijken naar het beeld van de verlamde man die door vier vrienden bij Jezus werd gebracht. En dat beeld heeft mij getroffen.

Marcus 2:3-4

En men bracht een verlamde naar Hem toe die door vier mannen gedragen werd. En omdat zij hem niet in zijn buurt konden krijgen vanwege de menigte, haalden ze de bedekking van het dak boven de plaats waar hij was, braken het dak open en lieten de mat waarop de verlamde lag naar beneden zakken. Jezus zag hun groot vertrouwen.

Treffend beeld

De vrienden zagen dat er iets opengebroken moest worden dat bedekt was, om de man aan Jezus' voeten te brengen in Gods huis. Is dat niet ook zo voor sommige LHBT-broeders en -zusters? Dat het voor hen nodig kan zijn dat medebroeders en -zusters iets openbreken om hen (terug) te brengen in het huis Gods en aan de voeten van Jezus? Ds. Wim Hortensius liet ons hierover nadenken.

Ik kreeg vrijwel direct kippenvel bij dit voor mij zo treffende beeld, omdat ik mezelf in de vrienden kan verplaatsen. Ik geloof net als ds. Wim Hortensius dat het soms nodig is om het een en ander open te breken voor en met mensen. Zovelen hebben de kerk immers verlaten, en soms zelfs het geloof.

Wat leven deze vrienden voor?

Deze vrienden hebben me hun moed getoond met hoe zij hun geloof handen en voeten gaven. Waar het geloof bergen kan verzetten, kan het duidelijk ook daken openbreken of muren neerhalen. Hun betrokkenheid met deze man moet groot zijn geweest om dit voor hem te willen doen. Zij moeten hebben geweten hoe waardig deze man is voor God. Het beeld toont mij ook hoe belangrijk samenwerken is en hoe groot hun doorzettingsvermogen moet zijn geweest om een andere weg te kiezen. Samen bereikten ze iets buitengewoons. De vrienden waren niet bevreesd voor de mening van de meerderheid of menigte beneden in en om het huis. Het toont mij de moed, en zoals staat geschreven en door Jezus werd gezien: een groot vertrouwen.

Wat voor vriend is Jezus en wat voor vriend zijn wij?

Ben jij zo'n vriend die uit betrokkenheid andere wegen zoekt om mensen terug te brengen in Gods huis, aan Jezus' voeten? Wil jij handen en voeten geven en in samenwerking een bijdrage leveren aan buitengewone wegen? Of misschien ben jij wel die waardige medebroeder of -zuster die steun kan gebruiken binnen de kerk of in het geloof? Laat het ons weten, want samen zijn wijdekerk.

Miranda Terpstra is moeder van 2 jonge mannen en getrouwd met Ivo, voorzitter van wijdekerk, auteur van het boek Hartenvrouw, en fotografe van Hartezaak


#geloof #verandering #dominee #vertrouwen #vriendschap

Recent Posts

See All
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Wijdekerk Foundation

info@wijdekerk.nl

CoC : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

We believe it is important that everyone can share his/her story here. These stories do not necessarily reflect the opinions of our team members. We aim not to judge, but to accept one another in love, as Jesus Christ teaches.

 

Authors are responsible for the content of their own stories. We, as a team, try our best to publish correct and authentic contributions on our website. If you discover any mistakes or inconsistencies, we ask you to notify us through our contact form. We will correct any mistakes as soon as we can.

Privacyverklaring

Any information given to us is handled as strictly confidential. Personal information and addresses are only used for the purposes agreed to by you. 

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk