Homo in de kerk

Arjan van Essen.

'U bent van de homo in de kerk?' Zo luidde het berichtje dat ik binnenkreeg. 'Wij proberen die wel zichtbaar te krijgen ja' 'Mag ik bellen zonder m'n naam te noemen" 'Ja, dat kan' Even later gaat de telefoon. "Privé-nummer vermeldt het scherm. We hebben een gesprekje. Eerst aarzelend, dan een waterval van woorden. Klinkt als iemand tussen de vijftien en de twintig. Hij wil erbij zijn als we met mensen uit de kerk bij elkaar komen. Maar hij aarzelt. 'Pa en ma weten het niet, eigenlijk niemand' Ik voel mij onmachtig. Hier niet alleen de homo (LHBT'er) die zich niet gezien weet. Daar heb ik er meer van gesproken de afgelopen tijd. Hier komt ook de ouder-kindrelatie bij. Voelt als balanceren tussen ruimte geven en niet op stoel van de ouder gaan zitten. Uiteindelijk is hij er niet geweest, op de avond die we hadden. Met een stuk of twaalf waren we bij elkaar. Elkaar gezien, gesproken en gehoord. Homo's die blijmoedig in het leven staan. Zich gezien en geliefd weten in eigen omgeving. Niet altijd bij ons in de kerk. Ook de verhalen gehoord over afwijzing en eenzaamheid. Die raakten. Nee, we zijn niet bezig geweest met beleid, conclusies of iets in die geest. Wel het verlangen uitgesproken om een beetje meer op Jezus te lijken. Elkaar te zien. In welke identiteit dan ook. Een berichtje gestuurd aan de anonieme jongen. De hoop uitgesproken dat hij de ruimte en veiligheid voelt om thuis zijn verhaal te delen. Dat pa en ma de kans krijgen om pa en ma te zijn, ook hierin, juist hierin. En aangeboden om hem in contact te brengen met één van zijn broers of zussen. Die hem willen zien. Niet omdat hij homo is. Maar omdat hij mens is. Hij vond het trouwens oké dat ik dit opschrijf. En dit deel met jullie; zijn broers en zussen.

Arjan van Essen schrijft over leven en dood. En alles er tussen in. Soms over God, soms niet. Hij is vader, getrouwd en nog geen vijftig. Daarnaast docent en diaken. Veel hardlopen, beetje zeilen en dagelijks in de keuken te vinden. Dit verhaal is eerder verschenen op zijn eigen blog. Neem ook daar gerust eens een kijkje.


#homo #ouders #LHBTQ #afwijzing #eenzaam #geliefd

Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Wijdekerk Foundation

info@wijdekerk.nl

CoC : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

We believe it is important that everyone can share his/her story here. These stories do not necessarily reflect the opinions of our team members. We aim not to judge, but to accept one another in love, as Jesus Christ teaches.

 

Authors are responsible for the content of their own stories. We, as a team, try our best to publish correct and authentic contributions on our website. If you discover any mistakes or inconsistencies, we ask you to notify us through our contact form. We will correct any mistakes as soon as we can.

Privacyverklaring

Any information given to us is handled as strictly confidential. Personal information and addresses are only used for the purposes agreed to by you. 

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk