In mijn kerkgemeenschap werd er niet moeilijk over gedaan

Hester van Beers. Interview met Lilian.

‘Het voelt goed om gewoon jezelf te mogen zijn in je geloof’, schrijft Lilian in een reactie op een blog van ikvrouwvanjou.nl over kerk en geaardheid. Ik word nieuwsgierig naar haar ervaringen en stuur haar een bericht. Gelukkig is ze bereid om haar hoopgevende verhaal met ons te delen.

Verliefd

Lilian is 23 jaar en volgt een opleiding tot tolk Nederlandse Gebarentaal. Ze is protestants opgevoed en ging er, zoals velen, vanuit dat ze hetero was. Toen ze ontdekte dat ze verliefd was op een vriendin, was dat even wennen. ‘Toen ik ontdekte dat ik verliefd was, vond ik dit best lastig. Ik was bang dat wanneer ik het haar zou vertellen, onze vriendschap zou verbreken of verslechteren. Toch kon ik het niet voor me houden. De avond dat ik besloot het haar te vertellen, bleek zij hetzelfde plan te hebben. Dit was een hele opluchting.’

Coming out

Ze had nooit het idee dat ze officieel ‘uit de kast moest komen’. ‘Wat wij thuis hebben meegekregen is dat je aardig bent tegen iedereen en dat je iedereen accepteert zoals hij of zij is. Ik wist dat mijn geaardheid thuis en door mijn vrienden geaccepteerd zou worden. Toen ik mijn verliefdheid uitsprak naar mijn vriendin, kregen wij een relatie en nam ik haar ook mee naar mijn ouders als mijn vriendin zijnde. Ik heb wel even nagedacht over het vertellen aan mijn opa en oma, omdat zij naar mijn mening iets strenger geloven. Maar ook zij hadden er geen enkele moeite mee. In de kerkgemeenschap waar ik destijds naar toe ging werd er ook niet moeilijk over gedaan. Later, toen ik verhuisde, ben ik wel bewust op zoek gegaan naar een kerk waar zij mijn geaardheid accepteren en die vond ik gelukkig snel.’

Een baken van rust en hoop

Ze heeft nog altijd veel steun aan haar geloof. ‘Mijn geloof is een soort baken van rust en hoop. Iets waar ik op terug kan vallen, zelfs als het niet goed gaat. Ik heb een best wel zware periode achter de rug waarin ik behoorlijk heb getwijfeld aan mijn geloof en mijn beeld van God - dit had verder niks met mijn geaardheid te maken - maar uiteindelijk heeft dit mij ook veel geleerd en heeft het mijn geloof gesterkt.’

Acceptatie

Haar hoop voor de toekomst? ‘Mijn hoop voor de kerk ligt vooral bij acceptatie. Acceptatie van homo's, lesbiennes, transgenders etc. maar ook andere geloofsstromingen zowel binnen het christendom als buiten het christendom. Iedereen heeft haar/zijn manier van geloven en dat is oké, daarin moet je elkaar respecteren. Voor mijzelf hoop ik op een mooie toekomst samen met mijn aanstaande vrouw.’

Lilian is 23 jaar en studeert tolk Nederlandse gebarentaal. Ze leest graag, daarnaast is ze regelmatig bij de paarden te vinden.

#geloof #trouwen #lesbisch #jeugd #acceptatie

Recent Posts

See All
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!

Wijdekerk Foundation

info@wijdekerk.nl

CoC : 70255547

IBAN : NL14 BUNQ 2205 8874 83

RSIN : 858217946

Proclaimer

We believe it is important that everyone can share his/her story here. These stories do not necessarily reflect the opinions of our team members. We aim not to judge, but to accept one another in love, as Jesus Christ teaches.

 

Authors are responsible for the content of their own stories. We, as a team, try our best to publish correct and authentic contributions on our website. If you discover any mistakes or inconsistencies, we ask you to notify us through our contact form. We will correct any mistakes as soon as we can.

Privacyverklaring

Any information given to us is handled as strictly confidential. Personal information and addresses are only used for the purposes agreed to by you. 

© Copyright 2016-2021 | Stichting wijdekerk